Terug
Gepubliceerd op 21/09/2021

Besluit  GRD - Gemeenteraad

do 16/09/2021 - 20:00

12. Ondertekening klimaat- en energiepact - Bespreking.

Aanwezig: Jan Roets, Voorzitter van de gemeenteraad
Franki Van de Moere, Burgemeester
Claudine Bonamie, Carlos Bonamie, Hugo Coene, Tom Lacres, Schepenen
Patrick De Greve, Bart Van de Keere, Franky Cornelis, Luc De Meyere, Kristof Goethals, Johan Francque, Sylvie Bruyninckx, Dirk Hoste, Sylvie Van De Velde, Robert Maenhout, Ingrid De Sutter, Gemeenteraadsleden
Linda Turpyn, Algemeen directeur

De gemeenteraad beslist om het Vlaams energie- en klimaatpact te ondertekenen en engageert zich om in samenwerking met diverse partnerorganisaties de doelstellingen van het Pact na te streven.

De gemeente ontving op 21 juni 2021 een schrijven van de Vlaamse minister, Bart Somers, inzake de vraag tot ondertekening van het Lokaal Energie- en klimaatpact.

  • Het besluit van de Vlaamse Regering (BVR) dd. 4 juni 2021 legt de toekenning van een subsidie aan de Vlaamse gemeenten voor klimaatacties ter uitvoering van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (in bijlage) vast.

Door de heer Carlos Bonamie, schepen, wordt een toelichting gegeven.

Het BVR dd. 4 juni 2021 legt vast dat de Vlaamse Regering bijkomend wil investeren om het maatschappelijk en economisch weefsel te herstellen na de zware impact van COVID-19 (cfr. Vlaams relanceplan Vlaamse Veerkracht). Daarbij wordt ingezet op gemeentelijke klimaatacties ter realisatie van het Lokaal Energie- en Klimaatpact. Die gemeentelijke klimaatacties dragen bij aan de economische relance en ondersteunen lokale oplossingen voor klimaatadaptatie en -mitigatie.

De volledige tekst van het Lokaal Energie- en klimaatpact tussen de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 is in bijlage gevoegd.

Vormvereisten

Met het ondertekenen van het Vlaams energie- en klimaatpact gaat de gemeente de volgende engagementen aan:

A. Burgemeestersconvenant 2030 ondertekenen en uitwerken; 

B. gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 2,09% realiseren in de gemeentelijke gebouwen (incl. technische infrastructuur, excl. onroerend erfgoed); 

C. reductie van de CO2-uitstoot van de gemeentelijke gebouwen met 40% in 2030 t.o.v. 2015;

D. tegen ten laatste 2030 de openbare verlichting omschakelen naar LED; 

E. draagvlak voor hernieuwbare energie verhogen, geen heffing op hernieuwbare energie installaties invoeren en bestaande, zoals de heffing op pylonen van windmolens, afbouwen tegen ten laatste 2025;

F. lokale warmte- en sloopbeleidsplannen opmaken;

G. acties en projecten opzetten binnen de vier werven van het Klimaatpact:
  1. Vergroening: aanplanting bomen, hagen, inrichting natuurgroenperken
  2. Energiebesparing en hernieuwbare energie: renovatie particuliere woningen en participatie hernieuwbare energieprojecten
  3. Mobiliteit: elektrische deelwagens en verbeterde fietsinfrastructuur
  4. Water: ontharding, infiltratie, buffering en hergebruik van hemelwater
In de bijlage  worden de Vlaamse doelstellingen verduidelijkt inzake de vier werven.

Elke deelnemende gemeente dient het Pact d.m.v. een gemeenteraadsbeslissing te ondertekenen vóór 29 oktober 2021.

De gemeente wordt bij de uitvoering van acties binnen de vier werven door diverse partners ondersteund. Door samenwerking met onder meer Veneco kan de gemeente bepaalde acties uitwerken die kaderen binnen het PACT.

Meer informatie over het Pact staat op de website van VVSG: https://www.vvsg.be/kennisitem/vvsg/lokaal-energie-en-klimaatpact

 

Gemeenteraadsbesluit:

De gemeenteraad dient de ondertekening van het Pact goed te keuren.

De registratie van de ondertekening gebeurt door het opladen van de gemeenteraadsbeslissing via het online platform van het Agentschap Binnenlands Bestuur: https://loket.lokaalbestuur.vlaanderen.be/login voor 29 oktober 2021.

Rapportering:

De gemeente zal periodiek moeten rapporteren over de realisaties door een koppeling in de jaarrekening. Voor de rapportage wordt een tool beschikbaar gesteld. Eerste rapportage dient te gebeuren ten laatste 1 maart 2023.
De rapportering gebeurt via het loket ABB via acties die gekoppeld zijn met de jaarrekening via de code ABB-LEKP-2021 en volgende jaren.
Jaarlijks moet aan de gemeenteraad een opvolgingsrapport voorgelegd worden. Dit rapport moet ook opgeladen worden in het loket ABB.

Op die manier kan Agentschap Binnenlands bestuur opvolgen of de gemeente de acties uitvoert en welk budget hieraan wordt gekoppeld.

Conclusie:

De gemeente kan voor de 4 volgende jaren subsidies ontvangen van de Vlaamse overheid voor de uitwerking van klimaatacties. Het eerste jaar bedraagt de subsidie 24 342 euro, mits de gemeente jaarlijks minstens het zelfde bedrag uitgeeft (50 % cofinanciering).

Binnen de vier werven (zie hoger punt E van het engagement) heeft de gemeente keuzemogelijkheden om de acties te kiezen. De punten A tot en met G (zie hoger engagement) dienen verplicht te worden uitgevoerd.

Punt A betreft de ondertekening en uitvoering van het Burgemeestersconvenant. De gemeente is bij Europa aangemeld als ondertekenaar van het convenant. Echter werd nadien door de gemeenteraad beslist dat wij niet zouden rapporteren aan Europa, maar dat we wel uitvoering gaan geven aan klimaatacties waarbij het klimaatmitigatieplan en klimaatadaptatieplan als leidraad worden gebruikt. Er werd beslist dat de gemeente werk zal maken van acties die aanleiding geven tot CO2-reductie en de uitbouw van een  klimaatbestendige gemeente.

De voorzitter vraagt de stemming voor het agendapunt: "Ondertekening klimaat- en energiepact - Bespreking."

Wanneer de gemeente het Vlaams energie- en klimaatpact ondertekent, wordt jaarlijks een algemene werkingssubsidie ter beschikking gesteld om het gemeentelijk energie- en klimaatbeleid kracht bij te zetten met als doel de energietransitie en klimaatadaptatie een merkbare versnelling hoger te schakelen.

Alle deelnemende gemeenten samen krijgen in het voorjaar 2022 een subsidie van 24.324.010 euro voor klimaatacties ter realisatie van een of meer van de doelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact.

De subsidie wordt voor 4/5 verdeeld volgens het inwonersaantal van de gemeenten en voor 1/5 volgens het totale aandeel van de gemeenten en hun OCMW’s in het Gemeentefonds voor 2020.

De subsidie wordt toegekend als een algemene werkingssubsidie die voor een eerste keer zal worden uitbetaald in maart/april 2022. Het bedrag dat momenteel voor Sint-Laureins gereserveerd staat is 24 342 euro voor uitbetaling in maart 2022.

Naast de toegekende algemene werkingssubsidie, dient 50% cofinanciering vanuit de gemeente aangetoond te worden (voor het eerste jaar dient dus voor minstens 46 684 euro  te worden besteed door de gemeente aan klimaatacties die kaderen binnen het PACT) Deze cofinanciering kan bestaan uit personeelskosten, investeringskosten, werkingskosten of andere vormen van subsidie (bv. uit Europese projecten, Energieambassadeurs,…).

Voor de jaren daarna wordt er op Vlaams niveau een totaal budget van 10.000.000 euro voorzien, dit zal steeds worden vermeerderd met middelen uit het Klimaatfonds. Het bedrag per gemeente kan elk jaar verschillen.

Publieke stemming
Aanwezig: Jan Roets, Franki Van de Moere, Claudine Bonamie, Carlos Bonamie, Hugo Coene, Tom Lacres, Patrick De Greve, Bart Van de Keere, Franky Cornelis, Luc De Meyere, Kristof Goethals, Johan Francque, Sylvie Bruyninckx, Dirk Hoste, Sylvie Van De Velde, Robert Maenhout, Ingrid De Sutter, Linda Turpyn
Voorstanders: Jan Roets, Franki Van de Moere, Claudine Bonamie, Carlos Bonamie, Hugo Coene, Tom Lacres, Luc De Meyere, Kristof Goethals, Johan Francque, Sylvie Bruyninckx, Dirk Hoste
Onthouders: Patrick De Greve, Bart Van de Keere, Franky Cornelis, Sylvie Van De Velde, Robert Maenhout, Ingrid De Sutter
Resultaat: Met 11 stemmen voor, 6 onthoudingen

Art 1- De gemeenteraad beslist om het Vlaams energie- en klimaatpact te ondertekenen en engageert zich om in samenwerking met diverse partnerorganisaties de doelstellingen van het Pact na te streven.