Terug
Gepubliceerd op 29/03/2024

Besluit  GRD - Gemeenteraad

do 21/03/2024 - 20:00

6. Samenwerking Veneco - Raamovereenkomst "Aanstelling externe dienst voor preventie en bescherming op het werk" - Goedkeuring principe.

Aanwezig: Jan Roets, Voorzitter van de gemeenteraad
Franki Van de Moere, Burgemeester
Claudine Bonamie, Carlos Bonamie, Hugo Coene, Tom Lacres, Schepenen
Patrick De Greve, Bart Van de Keere, Franky Cornelis, Luc De Meyere, Kristof Goethals, Johan Francque, Sylvie Bruyninckx, Dirk Hoste, Sylvie Van De Velde, Robert Maenhout, Ingrid De Sutter, Gemeenteraadsleden
Melina Van Audenaerde, Algemeen directeur

De gemeenteraad gaat akkoord dat de naam van het bestuur wordt opgenomen in het bestek "Aanstelling externe dienst voor preventie en bescherming op het werk" waarbij Veneco als aankoopcentrale optreedt bij de raamovereenkomsten en besluit principieel toe te treden tot de raamovereenkomst maar kan na de gunning vrijblijvend beslissen om al dan niet toe te treden tot het contract.

De samenwerking met de huidige externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, namelijk Securex, loopt al van in de jaren ’80-’90. 

De duur van deze overeenkomst is in strijd met de verplichting die rust op aanbestedende overheden om overheidsopdrachten regelmatig opnieuw in mededinging te stellen. 

  • De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
  • De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 41, §1, 1° (het geraamde bedrag excl. btw bereikt de drempel van € 221.000,00 niet) en artikel 57, en inzonderheid artikelen 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale en artikel 43.
  • Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
  • Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
  • De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
  • Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
  • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
  • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
  • De wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van het werk.
  • Het koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk wat betreft de tarifering, en latere wijzigingen.
  • De codex over het welzijn op het werk, meer bepaald artikel II.3-15, § 1 en 2.

In het verleden werden er door verschillende besturen, zo ook door het bestuur van Sint-Laureins, opdrachten afgesloten met een externe dienst. Art.II.3-13 van de codex over het welzijn op het werk, bepaalt dat de overeenkomst die een werkgever afsluit met een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk voor onbepaalde tijd moet worden afgesloten. Het artikel bepaalt eveneens dat de overeenkomst kan opgezegd worden door één van de partijen met naleving van een opzeggingstermijn. Op basis daarvan leeft het idee dat deze overeenkomsten blijvend kunnen uitgevoerd worden.

Deze zienswijze is echter in strijd met de verplichting die rust op aanbestedende overheden om overheidsopdrachten regelmatig opnieuw in mededinging te stellen. Bijgevolg rust er een verplichting om de huidige overeenkomst op te zeggen en om een overheidsopdracht te voeren voor het aanstellen van een EDPBW.

De samenwerking met de huidige externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, namelijk Securex, loopt al van in de jaren ’80-’90. 

In tussentijd zijn er verschillende zaken gewijzigd: 

  • Er is vernieuwde wetgeving, het Koninklijk besluit betreffende de externe diensten dateert van 24 april 2014, de inwerkingtreding werd vastgelegd op 1 januari 2016. In dit besluit werd onder andere de nieuwe tariefregeling ingevoerd.
  • Veranderingen in de noden van de besturen met onder meer een sterke toename aan het belang van psychosociale aspecten in het preventiebeleid.
  • De organisatie van preventie in de besturen is gewijzigd door de oprichting van de gemeenschappelijke preventiedienst.
  • Een langdurige overeenkomst met een dienstverlener strookt niet met de wetgeving in kader van overheidsopdrachten. Sinds 2016 kunnen overeenkomsten van onbepaalde duur niet meer.

De dienstverlening door een EDPBW wordt gecategoriseerd als een dienst horende tot de sociale en andere specifieke diensten. Dit betekent concreet dat, overeenkomstig artikel 89§1, 1° van de Wet van 17 juni inzake overheidsopdrachten, de opdracht kan worden gegund bij wijze van vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking (ongeacht het te gunnen bedrag). Deze procedure biedt flexibiliteit en heeft een kortere doorlooptijd dan de andere procedures.

Naast het gegeven dat er een wettelijke verplichting rust op een overheid om op regelmatige basis een overheidsopdracht opnieuw in de markt te zetten, biedt het opstellen van een raamovereenkomst ook kansen om dwingende bepalingen ten aanzien van de gekozen dienstverlener op te nemen met betrekking tot onder andere de kwaliteitseisen aan het team preventie-adviseurs, afspraken over timing en vormvereisten van rapportering.

Dit kan leiden tot een optimalisering inzake samenwerking, rapportering, overleg, beleidsondersteuning, etc. met de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.

Door het centraliseren van de samenwerking met de externe dienst kunnen de besturen ontlast worden van administratieve opvolging van de overeenkomsten en kan vanuit de coördinatie meer draagkracht worden gegeven aan eventuele bijsturingen bij de dienstverlening.

Veneco sluit de raamovereenkomst in eerste instantie af voor alle vennoten die deel uitmaken van de GIDPBW. Deze vennoten zullen verplicht hun diensten moeten afnemen bij de gekozen dienstverlener. De gemeente Sint-Laureins maakt momenteel geen deel uit van de GIDPBW en ondertekent de overeenkomst niet.

Daarnaast treedt Veneco voor deze opdracht op als aankoopcentrale voor alle huidige en toekomstige vennoten. Dat houdt concreet in dat de vennoten met naam en toenaam in het bestek worden opgenomen. Na de gunning kunnen deze vennoten vrijblijvend beslissen om al dan niet toe te treden tot het contract. Indien tijdens de looptijd van deze raamovereenkomst andere vennoten zouden toetreden tot Veneco dan zullen zij vanaf 1 januari van het volgend jaar ook deel kunnen uitmaken van deze opdracht.

Indien gewenst kunnen vennoten die geen deel uitmaken van de GIDPBW vragen om ook uitgenodigd te worden op de bijeenkomsten van de bovengenoemde stuurgroep.

De wetgever heeft zelf minimale tarieven bepaald voor de dienstverlening door een EDPBW. De EDPBW moet voldoen aan deze wetgevingen en tarieven. De dienstverlening en kostprijs wordt berekend per personeelslid. De inhoudelijke dienstverlening per EDPB kan verschillen naar gelang documenten die men beschikbaar stelt of al dan niet aanrekenen van administratieve kosten. Deze raamovereenkomst zal dus niet leiden tot een verlaging (of verhoging) van de kostprijs.

Er zullen voor het lokaal bestuur Sint-Laureins mogelijks optimalisaties kunnen gegenereerd worden in de keuze en werking van de EDPB.

De kosten voor de arbeidsgeneeskundige dienst zijn voor dit en de komende jaren voorzien op de algemene rekening 623100 van de verschillende beleidsitems.

Publieke stemming
Aanwezig: Jan Roets, Franki Van de Moere, Claudine Bonamie, Carlos Bonamie, Hugo Coene, Tom Lacres, Patrick De Greve, Bart Van de Keere, Franky Cornelis, Luc De Meyere, Kristof Goethals, Johan Francque, Sylvie Bruyninckx, Dirk Hoste, Sylvie Van De Velde, Robert Maenhout, Ingrid De Sutter, Melina Van Audenaerde
Voorstanders: Jan Roets, Franki Van de Moere, Claudine Bonamie, Carlos Bonamie, Hugo Coene, Tom Lacres, Patrick De Greve, Bart Van de Keere, Franky Cornelis, Luc De Meyere, Kristof Goethals, Johan Francque, Sylvie Bruyninckx, Dirk Hoste, Sylvie Van De Velde, Robert Maenhout, Ingrid De Sutter
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

Art. 1- De gemeenteraad gaat akkoord dat de naam van het bestuur wordt opgenomen in het bestek "Aanstelling externe dienst voor preventie en bescherming op het werk" waarbij Veneco als aankoopcentrale optreedt bij de raamovereenkomsten.

Art. 2- De gemeenteraad besluit principieel toe te treden tot de raamovereenkomst "Aanstelling externe dienst voor preventie en bescherming op het werk" maar kan na de gunning vrijblijvend beslissen om al dan niet toe te treden tot het contract.

Art. 3- Het college van burgmeester en schepenen wordt belast met de aanduiding van één vertegenwoordiger binnen de stuurgroep en de verdere uitvoering van de raamovereenkomst. 

Art. 4- De kosten voor de arbeidsgeneeskundige dienst zijn voor dit en de komende jaren voorzien op de algemene rekening 623100 van de verschillende beleidsitems.