De gemeenteraad neemt kennis van het antwoord van de burgemeester op de vraag vanuit de CD&V-fractie.
De CD&V-fractie deelt mee:
De waardevolle poldergronden van Sint-Margriete, Sint-Jan-in-Eremo, Waterland-Oudeman en een deel van Watervliet (deelgemeenten van Sint-Laureins) is men vergeten inkleuren als HAG.
Ondertussen werd ditzelfde gebied ingetekend binnen het Landschapspark de Zwinstreek. De lokale landbouwers wachten al jaren op de herbevestiging van ons vruchtbare landbouwgebied.
Voor Natuurpunt is ons niet herbevestigd agrarisch gebied een actief zoekgebied, steeds meer gronden werden de afgelopen jaren versnipperd aangekocht.
Vraag;
Het agendapunt wordt toegelicht door CD&V-raadslid Patrick De Greve. De burgemeester antwoordt hierop dat de vraag inderdaad moeilijk en uitgebreid is, er volgt een algemeen antwoord.
1. Een groot deel van onze inwoners verdient zijn boterham met landbouw, we zijn dus ook bezorgd als we zien wat er vandaag gebeurt, de rendabiliteit van het landbouwer zijn staat op de helling. In Oost-Vlaanderen staan momenteel 28 boerderijen te koop, dus grond lijkt er niet te kort te zijn. Landbouw in Sint-Laureins structureert het gebied. In het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen werd de suggestie gemaakt om te evolueren naar 700.000 hectare argrarisch gebied, 150.000 hectare natuurgebied en 53.000 hectare bosgebied, dit is ten opzichte van de gewestplannen een toename van 38.000 hectare natuurgebied er is een afname van 56.000 hectare agrarisch gebied. Dit zijn cijfers die ons wakker schudden.
Er is daarnaast ook het AGNAS, er zijn gebieden in onze gemeente die effectief niet zijn herbestemd bv. in de polder Sint-Margriete, laat ons wel aannemen dat men dit niet is vergeten. De moeilijkheid hierbij is dat het niet-herbevestigd gebied samenvalt met het krekengebied in Sint-Margriet en Sint-Jan-in-Eremo.
Ook de aanduiding als HAG brengt beperkingen met zich mee, je kan bv. niet zomaar de bestemming van een landbouwplaats wijzigen binnen een HAG, je kan dit niet herbestemmen naar bv. residentieel wonen. Er zijn dus ook voordelen als het niet bestemd is als agrarisch gebied.
2. Landbouw is niet echt een lokale bevoegdheid, we moeten ons in veel gevallen neerleggen bij de beslissing van de hogere overheid. We hebben wel een stem in de verschillende planteams (voor de opmaak van gebiedsdekkende RUP's). Grote gebieden als HAG aanduiden wordt niet meer gedaan, dit werd nagevraagd bij de afbakening van het landschapspark. Enkel bij gebiedsdekkende RUP's gebeuren nog inkleuringen als agrarisch gebied. Het is belangrijk dat we dus vertegenwoordigd zijn in de planteams bv. voor de opmaak van GRUP Schipdonkkanaal, hier moeten we toezien op de (her)bestemming zodanig dat de landbouw hier geen nadelen van ondervindt.
De gemeente kan weinig actief ondernemen, we zorgen wel dat we weinig belemmeren en zorgen voor randvoorwaarden bv. toezien op groenaanplant e.d.
3. We zijn aanwezig op de planteams. We proberen zuinig en kritisch te zijn op zonevreemde functiewijzigingen.
4. We hebben de afgelopen periode gezien dat er polarisatie is, beide kampen hebben rechten en plichten en we kunnen er als gemeente enkel op toezien dat beide partijen voldoen aan hun rechten en plichten.
Raadslid Patrick De Greve vult nog aan dat natuur steeds verdere stappen neemt (wettelijk) om landbouwgronden te herbestemmen. Hier zijn er nog jonge boeren die op de vruchtbaarste stukken grond van de streek boeren, we moeten er als gemeente toch op toezien dat dit hier kan blijven.
De burgemeester vult nog aan dat de bezorgdheid omtrent de niet-HAG aanduiding in Sint-Margriete ook werd besproken n.a.v. het landschapspark. De gemeente nam toen contact met een ruimtelijk planner bij het gewest, een gebiedsdekkend RUP staat momenteel niet op de planning. Grote gebieden HAG aanduiden wordt niet meer gedaan en dit wordt ook niet meer voorzien. Er is toen bevestigd dat er geen HAG's meer zullen aangeduid worden. Enkel in RUP's kunnen nog bestemmingen herzien worden. Het gevaar is dat dit momenteel dus enkel nog perceel per perceel kan. Er zal wel telkens een impactstudie gebeuren als er een bestemmingswijziging op een stuk grond zou worden doorgevoerd.
Enig artikel- De gemeenteraad neemt kennis van het antwoord van de burgemeester op de vraag vanuit de CD&V-fractie.