De gemeenteraad neemt kennis van de toelichting door de op voordracht van de gemeente benoemde bestuurder over de werking van de intergemeentelijke vereniging Veneco.
De op voordracht van de deelnemende gemeenten en provincies benoemde bestuurders brengen minstens tweemaal per jaar tijdens een openbare vergadering van de gemeenteraad die hen heeft voorgedragen, verslag uit over de uitoefening van hun mandaat en verstrekken toelichting bij het beleid van de dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging.
De gemeente Sint-Laureins is vennoot van de intergemeentelijke vereniging Veneco.
Conform artikel 441 van het decreet lokaal bestuur houdende de intergemeentelijke samenwerking moeten bestuurders over de werking van de intergemeentelijke vereniging 2 maal per jaar verslag uitbrengen aan de gemeenteraad.
Veneco blikt terug op diverse dienstverlening en projecten die ze hebben verwezenlijkt. Deze realisaties gaan over herbestemming van kerken, woon- en herbestemmingsprojecten of het ontwerpen en aanleggen van een park.
Ook het lokaal en rgionaal bedrijventerrein De Campagne en het bedrijventerrein Rieme Noord werden gerealiseerd. In De Prijkels werd door middel van een ontwerpwedstrijd een consortium aangeduid voor de realisatie van De Poort en via een concessie komen er 2 windturbines.
Ook het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor het EHubt Balgerhoeke in Eeklo kreeg verder vorm.
Verder is een opvallend succes van Veneco de oprichting van Wooneco, één duidelijk infopunt voor alle woon- en energievragen.
Er wordt gestreefd naar een regionale visie met als ambitie om tegen 2050 volledig over te schakelen op hernieuwbare energie in de regio.
Van VOKA mocht Veneco het Charter Duurzaam Ondernemen in ontvangst nemen. Via de IOED wordt erfgoed op de kaart gezet met lezingenreeksen, adviezen open monumenten en archeologiedagen.
Maldegem sloot alsook aan bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband rond wonen.
De Politiezone Assenede-Evergem sloot aan bij de werking van de Gemeenschappelijke Interne Preventiedienst van Veneco.
In totaal werden er 333 bouwmisdrijven en 113 milieuschendingen onderzocht vanuit handhaving.
Ook de deelmobiliteit wordt populair: van hoppinpunten tot strategische laadpaalplannen en bestekken om een regionaal auto- en deelfietsensystemen uit te rollen.
Het Vlaams Parlement keurde op 1 februari 2022 het regiodecreet goed. Dit opende nieuwe perspectieven, waarbij Veneco als actor werkt als ideale schakel tussen de lokale overheid, de Vlaamse overheid en maatschappelijke organisaties. Er wordt gestreefd naar afstemming, stabiliteit en continuïteit. Daarom wordt ingezet op 5 regiowerven:
Omwille van de daling van het aantal greenfieldontwikkelingen, dringt een herdenken van het bestaande businessmodel zich op. Hierin werd reeds een voorzet gegeven in 2023, waar in de komende jaren verder aan gewerkt zal worden.
Veneco wijzigde ook de statuten om in regel te zijn met de bepalingen van het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
Enig artikel- De gemeenteraad neemt kennis van de toelichting door de op voordracht van de gemeente benoemde bestuurder over de werking van de intergemeentelijke vereniging Veneco.